Een boek over geluk…
Lap, nog een boek over geluk, zal je denken… Er zijn al zoveel boeken die ons uitleggen dat we gelukkig worden van de juiste binnenhuisinrichting, de perfecte partner, het nieuwste dieet, de hippe hobby, de nieuwste rage in therapieland etc… En toch ga ik me eraan wagen. Ik wil namelijk stilstaan bij het feit dat er twee soorten geluk bestaan. Dit onderscheid verzin ik niet zelf. Dit wordt al enkele millenia beschreven door verschillende denkers uit uiteenlopende culturen. Over deze twee vormen van geluk horen we niet veel hier, waardoor we ook niet stil staan bij hoe we naar geluk kijken. En dat is niet onbelangrijk… Want hoe we naar geluk kijken, heeft een enorme impact op hoe we met onszelf, elkaar en de wereld omgaan. Onze samenleving, economie, zorg, onderwijs etc worden op een bepaalde manier georganiseerd en die manier wordt mee bepaald door hoe we naar geluk kijken.
Zo zien we bijvoorbeeld dat we al bijna alle antwoorden en oplossingen voorhanden hebben om de klimaatcrisis aan te pakken. Maar heel veel mensen gaan op de rem staan zodra er gesproken wordt over maatregelen die hun geluk in het gedrang kunnen brengen (drastisch minder vliegen, veel minder vlees eten, kleiner wonen, meer geld investeren in het isoleren van woningen en dergelijke). De meeste mensen zijn enthousiast om zich in te spannen voor het klimaat, tenzij de maatregelen hun geluk in de weg staan. En dat zal voor ieder van ons weer een beetje anders liggen, afhankelijk van hoe we geluk definiëren.
Daarom wil ik graag een poging wagen om het hele ruime begrip ‘geluk’ te ontrafelen. Deze zoektocht vertrek ik met twee sleutelbegrippen: hedonia en eudaimonia. Wat deze begrippen betekenen, zoek ik uit in het eerste hoofdstuk.